Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

4 septembrie 2010

Smochine coapte cu prosciuto si mascarpone in sos de coacaze


Ei bine, poate stiti cum a inceput aceasta "experienta" culinara! De la niste smochine pe care le-am gasit in supermarketuri (cele de le Real, au fost mult mai bune, mai mari, mai coapte si mai ieftine decat cele cumparate din Kaufland!).


Dar sa vedem de ce avem nevoie in prepararea acestei retete! (recunosc ca am studiat 3 retete cu smochine si am facut o "imbarligatura" intre ele si a iesit ce a iesit! Un preparat cu totul si cu totul deosebit de gustos si aromat).

Ingrediente pentru 1 portie:
4 smochine proaspete si bine coapte
4 feliute de prosciuto crudo
1 cutiuta de mascarpone
3-4 crengute de coacaze proaspete
7-8 mieji de nuca maruntit mai grosier
1 lingura de migdale feliate
1/2 cana de vin alb sec
4 lingurite de miere
1/2 lingurita de amidon
3-4 cm de ghimbir razuit proaspat
2 lingurite de suc de limeta
1 lingurita de scortisoara macinata
1 lingurita de otet balsamic
4 frunzulite de busuioc pentru ornare

Migdale feliate si miejii de nuca

Smochinele le spalam cu mare grija in apa rece, Sa nu apasam tare pe ele, sa nu le spargem.
Apoi cu un cutit foarte bine ascutit, facem 2 crestaturi in forma de cruce, nu pana la capatul fructului, ci doar atat cat sa putem sa le desfacem ca sa formam o senzatie ca avem o floare.
Pregatim intre timp cuptorul. Il incingem la 180ºC. Tapetam o tavita pentru cuptor cu foaie de copt. Punem smochinele in tavita.
In interiorul smochinelor crestate, stropim cu putin otet balsamic, presaram scortisoara, punem 1/2 de lingurita de unt si 1/2 lingurita de miere.


Introducem tavita cu smochinele in cuptor pentru maxim 15 minute.
Intre timp ne putem pregati celelalte etape de preparare.
Scoatem fisiile de prosciuto si le intindem usor pe o suprafata plana.


Luam 2-3 linguri de mascarpone, le introducem intrun vas mic si turnam peste el ghimbirul proaspat ras si sosul acestuia. Amestecam bine sa se patrunda aromele. Punem deoparte la rece.
Incepem sa preparam si sosul de coacaze.
Intro craticioara, punem vinul alb sec si il asezam pe plita la foc mediu. Cand incepe sa fiarba vinul, luam de pe foc craticioara si adaugam mierea (mierea nu trebuie sa fiarba, dar o putem adauga intrun lichid fierbinte). Amestecam energic pana se dizolva mierea.
Luam 1/2 de lingurita de amidon, o dizolvam intro lingurita de apa si o introducem in sos. Amestecam in continuare pana cand se ingroasa. O punem un pic pe foc mic sa mai incalzim compozitia, pana incepe sa dea semne ca fierbe. O luam de pe foc, punem bobitele de coacaze de pe o cracuta sau doua, dupa preferinte, le strivim cu o furculita in zeama din craticioara.


Se formeaza astfel un sirop de o culoare rozalie. Acum e momentul sa gustam sosul si sa-l corectam in functie de gustul dorit. Eu am mai pus in sos 2 lingurite de suc de limeta pentru a mai diminua gustul foarte dulce obtinut si de a conferi un pic de prospetime si acreala usoara acestui sos. Si o sa avem nevoie de acest gust pentru ca smochinele din cuptor vor fi foarte dulci: si din cauza lor, dar si de la mierea adaugata la inceput. In felul acesta putem balansa aceste arome si gusturi, adaugand mai mult sau mai putin sosul nostru!


Amestecam bine, dupa care strecuram lichidul prin strecuratoare, obtinand astfel siropul de coacaze.


Pregatim apoi si ornamentele de montaj, crengutele de coacaze proaspete.


Scoatem smochinele din cuptor. Sunt suculente si aromate. Au contribuit la asta si untul si mierea.


Acum putem sa incepem sa montam smochinele in feliile de prosciuto. Nu trebuie decat sa le luam din tava de copt, sa le punem pe felia de prosciuto, iar apoi cu aceasta felie sa acoperim smochina. Chiar daca smochina dupa aceea se va desface, senzatia de floare imbracata in fisii de prosciuto crudo, are efectul scontat pentru un montaj spectaculos.


Alaturi, punem sosiera cu sosul nostru de coacaze rosii.
Punem doua crengute de coacaze proaspete si le punem in colturi opuse ale farfuriei.
Presatam fulgii de migdale si bucatile de nuca peste smochine.
Langa fiecare smochina din farfurie, punem cate doua lingurite de crema de mascarpone si ghimbir.
Peste crema de mascarpone si ghimbir, punem frunzulite de busuioc. Va accentua aromele din farfurie si dulceata smochinelor coapte in miere si unt.


Sosul de un rosu rubiniu al coacazelor si cu o aroma acrisoara dar si dulce in acelasi timp, il putem adauga peste smochine in momentul servirii preparatului.



Smochine coapte cu prosciuto si mascarpone in sos de coacaze ... Done!

POFTA BUNA!



4 comentarii:

  1. azi am cam intirziat...absoluta si fabuloasa combinatia de fata,de un rafinament rar intilnit!aditia de mascarpone cu ghimbir este esentiala ,cred eu!
    si eu am fost in kaufland,dar ioc smochine...iar real nu am in iasi.:((

    RăspundețiȘtergere
  2. :)
    Da, smochinele au disparut si de la noi! Am mai vrut sa cumpar, ca sa fac invitatiilor mei un meniu "super tare":
    Piept de rata cu smochine si
    Smochine cu prosciuto!

    Din cauza lipsei lor, am restrans si eu meniul la altceva!

    Asa se intampla mereu cu produse de "top"!

    RăspundețiȘtergere
  3. Arata fenomenal, cred ca e cu adevarat
    o incantare pentru unele simturi!

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu doar pentru unele! Pentru toate simturile!
    :)

    RăspundețiȘtergere

Îmi pare rău, dar nu mai admit Anonimat la comentarii, pentru că sunt asaltat de reclame pentru site-uri pentru bărbați, nu despre conținutul blogului!
Vă mulțumesc pentru înțelegere!