Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

12 august 2010

Piept de raţă cu sos de portocale


Reteta am preluat-o de pe www.cevabun.ro a lui Emanuel Ciocu. De mult vroiam s-o fac. Iar atunci cand am fost in Bucuresti la cursul de Bucatarie Indoneziana, am vazut in magazinul Real de langa apartamentul baiatului meu (normal ca am stat acolo, nu?), o rata intreaga in galantar! In Ploiesti n-am vazut decat pieptul de rata separat! Si la acelasi pret!!! Asa ca am luat-o si acum am pregatit acum doar pieptul. Ma asteapta si copanelele si aripioarele si multa grasime de rata, pe care trebuie sa o folosesc in mod inteligent!

Ingrediente pentru 2 persoane:
1 piept de raţă
1 portocala, sucul si coaja 
2 linguri de miere
25 ml de cognac de buna calitate (cum am mai zis, eu folosesc cognac de 5*)
4 linguri de sos de soia
250 ml de fond de pui (1/2 de kub knorr de pui in 250 ml de apa fiarta)
300 g de cartofi pentru garnitura (cca 4 bucati mai maricei)
1 cubulet de unt
sare si piper dupa gust
cateva fire de cimbrisor proaspat pentru ornare


Am taiat rata in bucatile importante: pieptul, copanele, aripile si spatele. Am dezosat pieptul si l-am taiat in doua. Asezonam cu sare si piper, pe ambele parti.
Am spalat portocala in apa rece. Am "razuit" fasiute de coaja de portocala pentru ornare (sincer, am uitat sa pun acest ornament la preparatul final!) si am taiat fasii mai late (fara parte alba) pentru a prepara sosul. Taiem portocala si stoarcem sucul. Am mai facut rata cu portocala si am constatat ca pentru gustul meu e deajuns o portocala! Voi puteti sa incercati o cantitate mai mare de suc de portocala, daca vreti un gust mai acrisor!
Am curatat cartofii si i-am taiat cubulete. Intro oala punem apa cu sare si cand apa firbe, introducem cartofii si ii fierbem 10 minute. Dupa ce s-au fiert, scoatem cartofii din apa, si ii punem intro tava de cuptor. Incingem cuptorul la 220ºC.
Pregatim si fondul de pui. Il putem face usor din kubul Knorr pus in apa care fierbe si amestecam 30 de secunde. E gata!


Incepem sa preparam sosul. Punem intro craticioara fondul de pui, vinul, mierea, sucul de portocale si coaja taiata in fasii late. Punem pe foc si amestecam. Lasam sa scada mai mult de jumatate, pana cand se ingroasa.


Intre timp ne ocupam de pieptul nostru. Il spalam, il stergem de apa cu un prosop de hartie, dupa care ii crestam pielea cu un cutit ascutit.


Incingem o tigaie. Nu punem nici un fel de grasimi in ea, pentru ca pieptul de rata e foarte gras si isi va lasa propria grasime in tigaie pentru a praji carnea de rata. Introducem pieptul de rata in tigaie cu pielea pe tigaie. Acesta va lasa o mare cantitate de grasime si noi o vom folosi pentru prajirea pieptului, dar si a cartofilor de la garnitura.


Prajim carnea maxim 2 minute pe fiecare parte, asta ca sa obtinem maximum de savoare a carnii de rata. Carnea ar trebui sa fie facuta in sange!


Scurgeti grasimea care s-a format in tigaie peste cartofii pe care i-ati pus in tava de cuptor. Introduceti tava in cuptorul incins si lasatii acolo pentru 20 de minute (ii mai verificati ca sa vedeti daca sunt rumeniti). Prajiti mai departe pieptul de pui pana s-a rumenit pielea, dar nu prea mult, pentru ca ne-am propus sa prajim carnea "in sange"!


Scoatem carnea din tigaie si o feliem in bucati de max. 1,5 cm. E tocmai buna! E exact cum am vrut eu sa fie!


Intre timp, cartofii s-au copt, iar sosul de portocale a scazut si s-a ingrosat.
In tigaia in care am continuat prajirea pieptului, dupa ce am scurs grasimea in platoul pentru cuptor, punem cubuletul de unt sa se topeasca si razuim fundul tigaii cu o lingura de lemn, ca sa preluam aromele de la pieptul de rata. Turnam sosul de soia si cognacul si amestecand incontinuu, lasam sa scada. Cele doua sosuri le conbinam pentru a obtine un singur sos, aromat si delicat. 
Montam carnea feliata in farfurie, turnam sosul obtinut peste carne si punem cartofii "copti" in farfurie. Ii ornam cu cimbrisor sau cu ce altceva va place! Pentru a da o culoare frumoasa preparatului!
Puteti folosi si o salata pentru completarea farfuriei.


Pieptul de raţă cu sos de portocale ... Done!

POFTA BUNA!


2 comentarii:

  1. ce bine da pe monitor si ce gust demential cred ca a avut!inghit in sec si beau cafea...pieptul de rata fript este preferatul meu,cu sos de portocale e un adevarat rasfat!:))

    RăspundețiȘtergere
  2. @ alison: Iar din restul ratei (copanele, aripioare...) o sa fac "Rata cu bambus"! :)

    RăspundețiȘtergere

Îmi pare rău, dar nu mai admit Anonimat la comentarii, pentru că sunt asaltat de reclame pentru site-uri pentru bărbați, nu despre conținutul blogului!
Vă mulțumesc pentru înțelegere!