Mușchiul Chateaubriand este o mâncare cunoscută în toată
lumea care are un gust și un aspect deosebit și se numește așa deoarece este
inovația scriitorului de origine franceză François-René Chateaubriand. Rețeta
originală are mai multe componente decât ce se face la ora actuală: ceapă,
tarhon și lamâie, schimbate în zilele noastre cu usturoi, oregano sau cimbru
proaspăt și sosul Bernaise.
Mușchiul de vită se prepară ca o bucată întreagă,
păstrând astfel sucurile și aroma cărnii de vită. Din această cauză, mușchiul
Chateaubriand va fi în sânge sau mediu, spre bucuria iubitorilor de astfel de
preparate.
Și cum, mi-a rămas o bucată bună de mușchi, după ce am
făcut un biftec tartar, m-am hotărât să-mi mai fac încă odată acest preparat și
să vi-l recomand.
150-200g de mușchi de vită (bucată)
100g de unt
50ml de ulei de floarea soarelui
½ pahar de vin alb sec, Sauvignon Blanc de bună calitate
3 căței de usturoi
5-6 crenguțe de cimbru proaspăt
Sare și piper după gust
Preparare:
Desigur, mușchiul se spală și se fasonează. Ștergeți-l cu
un prosop de hârtie. Ungeți mușchiul cu ulei, după care asezonați-l cu sare și
piper.
Între timp, porniți cuptorul și reglați-l să aibe o
temperatură de 220°C.
Într-o tigaie încinsă, turnați puțin ulei și după ce
acesta se încinge adăugați 50g de unt. După ce amestecul de ulei și unt s-a
omogenizat, puneți la prăjit mușchiul câte 1 minut pe fiecare parte. Folosiți
un clește pentru a putea să întoarceți mușchiul pe fiecare parte. Când ajungeți
să prăjiți ultima parte, puneți în tigaie și usturoiul și cimbrul.
După ce mușchiul s-a rumenit pe toate părțile, se adaugă restul de unt și vinul. Întroducem tigaia în cuptor pentru 8 minute și la fieca 2 minute, o scoatem, stropim cu sosul format în tigaie carnea pentru a nu se usca.
După ce scoatem tigaia din cuptor, se scoate carnea şi se aşează timp de 2-3 minute pe o lingură întoarsă, la scurs. În această poziţie, uşor oblică, carnea îşi va regăsi aroma şi forma.
La montaj, carnea se taie în felii de 1-2 cm grosime,
după care o așezăm pe farfurie. Sosul care s-a format în tigaie, cu o aromă
fină și superbă de vin, unt și usturoi, se poate turna peste carnea tăiată,
pentru a aroma mai mult preparatul.
Acesta se servește fierbinte, cu o garnitură de cartofi
prăjiți sau sotați în cuptor, cu salată, iar dacă ar fi să păstrăm rețeta
originală, se adaugă și sos Bernais.
Mușchi Chateaubriand... Done!
POFTĂ BUNĂ!
PREPARAT GARANTAT DE:
Buna idee, coane! O sa incerc si eu muschiul preparat asa ;)
RăspundețiȘtergerePofta Mare, Coane!
Ștergere:)