Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

18 iulie 2013

Biftec Tartar



Biftec Tartar sau Beef-steak Tartare, este un preparat pe bază de carne crudă de vită, tocată mărunt, care poate fi și marinată în vin sau alcool (whisky sau cognac), de obicei se servește cu ceapă tocată fin, capere și verdețuri, alături de piper negru proaspăt râșnit și sos Worchester, cu un galbenuș de ou crud, pe pâine de secară prăjită și unsă cu unt.
Deși există foarte multe povești despre legătura acestui preparat cu războinicii tătari din Asia Centrală, nu este de fapt nici o dovadă istorică a consumului acestora de carne crudă și, chiar dacă ar fi așa, nu avem nici o explicație pentru apariția acestei rețete abia la începutul secolului XX. Numele poate veni de la sosul Tartar, care îl acompaniază adesea sau de la ideea că tătarii erau primitivi – de unde și variantele alternative ale preparatului, boeuf cannibal și boeuf a l'americaine.
În timp, distincția între Biftec a l'americaine și variantele sale a dispărut.

În Belgia se servește cu cartofi prăjiți și cu multe condimente și verdețuri, în Danemarca are multe adaosuri, în Germania carnea poate fi și de porc, dar fără ou sau capere, varianta mexicană este cu carne marinată în suc de limete sau vin, în Nepal se servește cu carne de bivol amestecată cu ulei de muștar, semințe de fenicul, usturoi pisat și condimente, în Olanda nu este servit crud, ci sotat puțin în unt, sare, piper și usturoi, rămânând însă roz în mijloc și foarte moale, iar în Franța se numește ”Tartare aller-retour”, carnea fiind puțin friptă, cât să aibă o crustă foarte subțire.

Ingrediente pentru 1 porție:
150-200 gr. mușchi de vacă tocat fin cu un satâr/cuțit
1 gălbenuș de ou (opțional)
Capere tocate mărunt (după gust)
Castraveciori murați tocați mărunt (după gust)
Gogoșar murat tocat mărunt (după gust)
1 ceapă roșie fin tocată (după gust)
1 linguriță de muștar fin de bună calitate
½ linguriță de boia dulce
½ linguriță de sos Worcester (Worcestershire)
½ linguriță de ulei de măsline
½ lămâie (sucul de la)
Sare și Piper proaspat măcinat
Pătrunjel tocat – pentru doritori...

Instrucțiuni de preparare:
Pentru început mușchiul de vacă, se fasonează și se spală cu apă rece. Se șterge apoi pe prosoape de hârtie.


Dacă doriți să vă impresionați cu adevărat musafirii, puteți face prepararea și servirea biftecului direct în fața musafirilor Dvs. Toate ingredientele se duc lângă masa celor serviți (pe o măsuță de ajutor – numit gheridon în limbajul de restaurant). Și pe această masă efectuați toate operațiile de pregătire și servire.
Înainte de a incepe e bine să țineți cont de dorința musafirilor în ceea ce privește asezonarea.



Puneți gălbenușul într-o farfurie adâncă și adăugați o linguriță de muștar, sare, piper și uleiul. Se amestecă bine cu furculița.
Se adaugă puțin sos Worcester. Apoi se pun caperele, castraveciorii, gogoșarul, (pătrunjelul) și ceapa. Se zdrobesc cu furculița pentru a ieși mai bine aroma, apoi se adaugă sucul de la o jumătate de lămâie.
Se pune carnea în farfuria adâncă și se încorporează cu sosul până acesta din urmă este absorbit, amestecând cu două furculițe (dacă sunt oaspeții de față sau cu mâna dacă e pentru uz personal).
La final ar fi bine să gustați compoziția cu o linguriță, pentru eventualitatea în care mai este nevoie de asezonare cu sare și/sau piper. Biftecul astfel preparat, în cazul în care nu-l faceți în fața musafirilor, puneți-l pentru 30 de minute la frigider. Astfel toate aromele se vor contopi cu carnea de vită.



Montarea se face pe o farfurie întinsă, dându-i o formă rotundă peste care se pune pătrunjel (pentru doritori desigur), iar ca decor puteți opta pentru rondele de ceapă și felii de lămâie. Se servește cu pâine feliată prăjită, unsă cu unt, peste care punem biftecul și-l stropim cu Sos Tabasco sau Sos Pimento (sunt sosuri picante, așa că să fiți cu băgare de seamă cât vă puneți) și Ketchup dulce, după gustul fiecăruia.
Dacă serviți musafirii și cu un vin roșu sec, vă garantez succesul mesei organizate!



Biftec Tartar... Done!

POFTĂ BUNĂ!

PREPARAT GARANTAT DE:



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Îmi pare rău, dar nu mai admit Anonimat la comentarii, pentru că sunt asaltat de reclame pentru site-uri pentru bărbați, nu despre conținutul blogului!
Vă mulțumesc pentru înțelegere!