Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

25 ianuarie 2011

Sote de pui cu ciuperci Shiitake si orez cu legume


Preparatul e făcut din două reţete clasice chinezeşti, uşor de pregătit, dacă avem toate ingredientele la îndemână. Sunt făcute în stilul de prăjire prin agitare (stir fry). Simplu, rapid şi uşor de facut, cu condiţia să aveţi un wok la îndemână. Normal, nu?
Folosim în această reţetă, un nou procedeu de marinare a cărnurilor, denumit "catifelare".

Ingrediente pentru 1 persoană:
2 pulpe de pui, dezosate şi fără piele
4-5 ciuperci Shiitake uscate
1 ou
2 fire de ceapă verde, tăiate în diagonală
2 cm de ghimbir proaspăt, tăiat julien
1 lingură de vin de orez Shaoxing sau sherry
2 linguriţe de amidon
2 linguri de sos de soia
1 lingură de sos de stridii
1 andivă (în mod normal, ar fi trebuit să avem o varză Bok Choy, dar aceasta nu se găseşte în România, deocamdată)
1 linguriţă de zahăr brun
1/2 linguriţă de sare


Preparare:
Pentru început, hidrataţi ciupercile Shiitake. Întrun bol, adăugaţi apă fierbinte şi puneţi ciupercile în bol pentru a se hidrata. În 30 de minute, ar trebui să fie gata!
Acum începem să marinăm carnea de pui prin metoda "catifelare". Este o metodă folosită de bucătăria chinezească atunci când nu se vrea folosirea multor grăsimi la prăjire.
Pentru catifelare, folosim doar albuşul de ou. Îl punem întrun bol, adăugăm un strop de sare, care dă gust şi ajută albuşul să devină spumos. Batem cu un tel (sau o furculiţă) acest albuş, până când începe să se omogenizeze (să se întărească).
Cristalele de sare vor da spumei densitate şi îi v-a spori volumul.
Adăugăm şi puţin amidon (1 linguriţă), pentru îngroşare şi pentru formarea spumei.
Pentru mai multa savoare, adaugăm 1 linguriţă de vin Shaoxing sau în lipsa acestuia, putem folosi puţin sherry!


Luăm pulpele de pui. Le tăiem în cubuleţe aproximativ egale. Adăugăm amidonul peste pulpele de pui. Le amestecăm foarte bine, până când carnea s-a învelit în amidon. Acest înveliş de amidon v-a ţine carnea suculentă.
Îl punem în castronul cu albuşul făcut spumă şi amestecam foarte bine. Punem deoparte amestecul până când începem s-o gătim!
Astfel catifelarea e gata!


Lăsăm carnea pe masă, ca să nu se răceasca, pentru că stiu că o să o gătesc foarte repede. Deci o "temperez"! Dacă aş pune-o în frigider, s-ar răcii prea mult şi ar împiedica prăjirea normală (răceşte wokul).
Ciupercile Shiitake, le scoatem din apă în care s-au hidratat, le eliminăm codiţele (sunt lemnoase) şi le tăiem în fâşii subţiri. 


Apa în care s-au hidratat ciupercile o păstrăm, că o să avem nevoie de ea la sos. La mine chiar a fost o cantitate generoasă de apă de ciuperci, aşa că, restul ce a rămas, îl voi folosi mâine să fac o supă delicioasă de ciuperci. Apa rămasă de la aceste ciuperci e foarte aromată şi gustoasă.


Luăm un bol, turnăm sosul de soia în el şi cum acesta e sărat, adăugăm puţin zahăr, doar ca să dăm o aromă dulceagă sosului, după care adăugăm puţină zeamă rezultată de la hidratarea ciupercilor Shiitake. Amestecam bine ingredientele pentru combinarea aromelelor. Pentru că vrem să avem un sos mai gros, punem întrun bol mic o linguriţă de amidon şi 2 linguriţe de apă. Le amestecăm bine, până se dizolvă amidonul şi punem amestecul peste sosul nostru, pentru al îngroşa.


Acum tăiem andiva (normal ar fi trebuit să avem un Bok Choy) în bucăţi măricele.


Întrun vas, turnăm apa şi o aducem la temperatura de fierbere. Adaugăm un pic de sare în apă. Când apa fierbe, punem carnea de pui marinată (catifelată) în albuşul de ou, în apa clocotită.


Până când apa şi carnea de pui vor fierbe, ne preocupăm de restul de ingrediente. Adăugăm mai întâi ciupercile. Adăugam şi ghimbirul taiat julien.


Adăugăm şi andiva mărunţită. Prăjim uşor toate ingredientele. Dacă mai e nevoie mai adăugaţi puţin ghimbir pentru aromă.


Când legumele sunt gata, adăugăm carnea din oala în care au fiert. Nu vă fie teamă că aţi pus şi un pic de amestec apos în tigaie. E de fapt albuş de ou! Dar puteţi sa separaţi mai bine carnea de acest albuş, folosind o strecurătoare!


Până se pregătesc legumele şi carnea (daţi focul mai încet, pentru că nu vreau să ardeţi legumele, care vor combina aromele cu orezul pe care ne pregătim să-l facem) încălzim wokul celălalt (sper că aveţi două wokuri) şi adăugaţi orezul, pe care ar trebui să-l aveţi facut cu o zi înainte. Se prăjeşte mult mai bine!


Turnăm în wok puţin ulei şi adaugăm orezul şi după 1-2 minute de prăjire a orezului, facem puţin loc în mijlocul wokului, dând la oparte orezul şi introducem un ou în mijlocul wokului, pe care îl prăjim, amestecându-l energic cu orezul.


Adaugăm şi mazărea, pe care ar trebui să o pregătiţi înainte printro fierbere rapidă şi după câteva minute să o răciţi brusc cu ghiaţă (aveţi procedeul de pregătire aici) pentru a-şi păstra culoare de "verde aprins" şi consistenţa.

Adăugăm porumbul şi ardeiul gras tăiat cubuleţe mici.


Adăugăm şi sosul de stridii, pentru aromă şi amestecăm bine în wok, până se amestecă toate ingredientele.
Montăm în farfurie, carnea cu ciupercile Shiitake prăjite, orezul cu legume şi garnisim cu ceapă verde tăiată în stil asiatic.



Turnăm peste preparat sosul rezultat din prăjirea puiului şi ciupercilor.
Condimentaţi cu sare şi piper după gust!


Sote de pui cu ciuperci Shiitake şi orez cu legume ... Done!

POFTĂ BUNĂ!



Un comentariu:

Îmi pare rău, dar nu mai admit Anonimat la comentarii, pentru că sunt asaltat de reclame pentru site-uri pentru bărbați, nu despre conținutul blogului!
Vă mulțumesc pentru înțelegere!