Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

16 august 2010

Raţă cu bambus si sos de prune

Zilele trecute, dupa cum poate stiti, am cumparat o rata intreaga, la pret de piept de rata! Si a fost chiar foarte bine, caci in afara de pieptul de rata pe care l-am facut in sos de portocale (vezi aici) am ramas si cu doua pulpe grozave si carnea de pe spate, gat, aripi.
Deci pot spune ca am facut "o afacere" buna!
Deci astazi am avut carnea necesara pentru o reteta de exceptie: Raţă cu bambus si sos de prune
Mai specific ca am savurat-o cu un sos de prune asiatic, primit cadou de la prietenul meu Radu Popovici, cu care am fost la Cursul de Bucatarie Indoneziana!


Ingrediente pentru 2 persoane:
Carnea ce se scoate de pe 2 pulpe, 2 aripi, spate, gat etc de la o rata
Cateva bucati din pielea ratei, grasa, pentru a lasa grasimea in locul uleiului
3 lingurite de condiment 5 arome
3 linguri de sos de soia
50 ml de vin alb sec
1 lingura de vin de orez (daca nu aveti, puneti 1 lingurita de cognac in 2 linguri de vin alb sec)
2 linguri de sos Hoisin
2 oua
4 catei de usturoi tocati marunt
1 ceapa medie, tocata marunt
1/2 borcan de bambus
2 morcovi taiati in diagonala, subtire
1 lingura de ulei de arahide (sau de floarea soarelui)
2-3 linguri de sos de prune chinezesc (se gaseste in supermarketuri)
ceva verdeata pentru decor


Preparare:
Pentru inceput, spalam carnea, o stergem cu prosop de hartie, si o taiem in bucati mici. Pe bucatelele de carne, se poate lasa si o parte din grasimea ratei. 
Oricum, puteti pastra bucati din grasimea ratei, pentru a o pune in tigaie ca sa-si lase din grasime, unde urmeaza sa prajim carnea!
Carnea maruntita, o punem intrun bol si o marinam cu condimentul 5 arome, sosul de soia si vinul alb sec.
O lasam la marinat 2 ore, la frigider.


Intre timp, punem orezul la fiert in apa cu sare, conform instructiunilor producatorului. Scoatem orezul din cratita dupa ce termenul de fierbere a expirat si-l punem intro farfurie (bol).
Incingem o tigaie si turnam uleiul de arahide si cand s-a incins, punem orezul la prajit!


Pana se incinge orezul, luam cele 2 oua, le batem bine, si facand o nisa in orezul din tigaie, turnam oualele inauntru, in asa fel incat sa fie in contact cu fundul tigaii. Amestecam in continuu oul cu orezul, in asa fel incat sa nu lasam ca acele oua sa se faca omleta, ci sa se incorporeze in orez si in acelasi timp sa se prajeasca.


Punem deoparte tigaia (dupa ce constatam ca oul este pregatit).
Punem un wok la incins. Adaugam in el bucatile de grasime de rata si lasam la prajit atata timp cat e nevoie ca sa se lase grasime indeajuns de mult ca sa prajim carnea (din ochi puteti aprecia cantitatea de grasime sa fie de circa 2 linguri).
Introducem usturoiul la prajit pentru maxim 30 de secunde. Apoi 3/4 din ceapa. Tot pentru 30 de secunde.


Acum, cand aromele celor doua condimente se regasesc si in grasimea de rata, introducem si carnea pentru o prajire mai serioasa.


Prajim carnea pana cand e facuta (max 3-4 minute). O scoatem intro farfurie (bol) si eventual mai scurgem din grasimea din wok care s-a facut si cu ajutorul bucatilor de carne care au avut grasime. 
Introducem in tigaie cu putina grasime care am oprit-o, ceapa ramasa, o calim usor, apoi punem morcovii care sunt mai "crocanti". Prajim 1 minut. Acum putem sa adaugam bambusul , care e mai "soft" si tinem pe foc cam 30 de secunde.
Reintroducem carnea de wok. Adaugam acum si sosul Hoisin, si "caramelizam" intregul continul al wokului. Gatim prin amestecare continuu timp de 2 minute.


Acum preparatul e gata!
Trecem la montarea farfuriei.
Intro farfurie, punem orezul prajit cu ou, si carnea de rata cu bambus si morcov, prajiti in sos Hoisin. 
Dupa montaj, stropim carnea cu sosul de prune.

Sosul de prune

Presaram verdeata peste carne si orez, pentru ornare!


Raţă cu bambus si sos de prune ... Done!

POFTA BUNA!



3 comentarii:

  1. M-am hotarat la reteta asta !Arata bestial dar de ce nu ne spui si cati fulgi trebuie sa jumulim sa aducem rata in conditii de bucatarit?..Plec dupa bambus acuma!Sper sa arate rata si-n bucataria mea ca-n pozele tale!Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  2. @ADINA:
    Draga Adina, nu stiu cati fulgi are rata, pentru ca eu am "masina de curatat pene"!
    Si cred ca ai vazut-o printre fotografiile mele de pe FaceBook!
    :))))))))
    SUCCESURI!!!
    :))))))))

    RăspundețiȘtergere
  3. :)))))Am vazut-o!..Vrem sa ne cumparam si noi una dar n-am ajuns la un acord in ceea ce priveste varsta!:)))))El vrea una mai noua ca cica-i inventiva eu una mai veche sa aiba experienta....nu stiu cum vom face pana la urma!:))))))Merci!

    RăspundețiȘtergere

Îmi pare rău, dar nu mai admit Anonimat la comentarii, pentru că sunt asaltat de reclame pentru site-uri pentru bărbați, nu despre conținutul blogului!
Vă mulțumesc pentru înțelegere!