Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

8 noiembrie 2011

Salata Ruseasca cu sfecla si macrou marinat


O salată specifică rușilor, mai ales în perioada de sărbători, atunci când proverbiala ospitalitate rusă, pune la dispoziția mesenilor, nenumărate preparate (aperitive) de renume: bruschete cu Icre Negre, ouă umplute, hering marinat, seliotka (scrumbie marinată) cu ceapă verde, clătite cu caviar sau somon fumé și multe alte specialități din pește și fructe de mare (în principal creveți și crab).
Alături de aceste renumite ”zakuski”, se servește obligatoriu aș putea spune, Votca!
Salata se face foarte ușor, dar cu condiția să mărunțiți toate legumele pe rozătoare, nu tăiate cubulețe mici. Pentru că în felul acesta, poate deveni o salată Orientală.
Cantitatea de ingrediente, o apreciați singuri, în funcție de mărimea salatei, de numărul de invitați, etc. (pentru că aceasta poate fi mâncată în mai multe zile, nu e un produs ce necesită servit pe loc, imediat după preparare).

Ingrediente pentru 4-6 persoane:
200-250g de macrou marinat (din comerț, la plicuri, e foarte bun!)
3 cartofi măricei
3 morcovi medii
3 sfecle mici (sau sfeclă din borcanele comercializate)
1 ceapă roșie medie
3 ouă
70-100 g de maioneză
1 linguriță de ulei (atenție, dacă achiziționați hering marinat, el este deja în ulei!)
sare puneți numai în cazut în care, macroul nu e foarte sărat

Preparare:
Toate legumele se fierb bine (cartofii trebuie fierți în coajă, după care se curăță coaja de pe ei).
Ouălele se fierb tare (cca. 10 min.).
Mărunțim macroul în bucăți cât se poate de mici.
Ceapa o tăiem în cubulețe foarte mici.
Amestecăm jumătate din heringul mărunțit cu ceapa și cu puțin ulei, până omogenizăm (se poate amesteca doar ceapa cu puțin ulei).
În vasul în care dorim să facem (prezentăm) salata, punem în straturi ingredientele, după cum urmează.
Pe fundul vasului se pune amestecul de hering și ceapă (sau varianta cealaltă, doar ceapa, peste care punem heringul mărunțit). Un strat subțire de maioneză se pune peste acest amestec.
Urmează cartofii răzuiți și iar un strat foarte subțire de maioneză.
Apoi morcovii răzuiți și încă un strat subțire de maioneză.
Acum întindem un strat din cealaltă jumătate de hering mărunțit.
Peste el, sfecla răzuită si un strat mai gros de maioneză.


Acum a venit rândul ouălelor să fie răzuite peste stratul final de maioneză.


Lăsăm salata la frigider peste noapte. Aromele au tot timpul să se contopească și culorile să difuzeze prin salată în straturi uniforme.


Se servește ca aperitiv rece!


Salată Rusească cu sfeclă și macrou marinat ... Done!

POFTĂ BUNĂ!

PREPARAT GARANTAT DE:

4 comentarii:

  1. o salata din care as putea gusta chiar acum,desi inca nu-i soarele pe cer...si pe care sigur o voi face.iti si dau de stire cind fac asta!:)
    ps:la insiruirea ingredientelor ai scris hering in loc de macrou!:)

    RăspundețiȘtergere
  2. @alison:
    Abia astept sa-mi spui ce parere ti-a facut preparatul!
    PS
    Multumesc de atentionare! In acelasi timp, scriam si reteta de salata Orientala care am facut-o cu haring afumat (ca tot erau o gramada de legume fierte) si probabil si eu eram "afumat" si am facut confuzia regretabila!!!
    hihihi!

    RăspundețiȘtergere
  3. Cealaltă Ancuță01 iunie, 2013

    Am gustat prima oară șuba de la o amică din Basarabia și apoi într-un restaurant unde făcuseră ocazional, un preparat surpriză oarecum. Acum am făcut și eu (folosind hering afumat, mi-ar fi plăcut să fac cu silotka însă nu am găsit), am ajuns pe aici căutând ordinea straturilor. Aveți un blog culinar pe gustul meu, sper să continuați frumos și de acum înainte. Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc pentru apreciere si sper sa-ti mai ofer surse de inspiratie pentru ceace vrei sa faci...!
      :)
      Multa bafta in continuare!

      Ștergere

Îmi pare rău, dar nu mai admit Anonimat la comentarii, pentru că sunt asaltat de reclame pentru site-uri pentru bărbați, nu despre conținutul blogului!
Vă mulțumesc pentru înțelegere!