Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

12 mai 2011

Biban de mare cu sos dulce acrisor de ardei gras


Ingrediente:
1 biban de mare de aprox. 250g
½ ardei gras roşu
½ ardei gras galben
1 linguriţă de cimbru uscat
1 ceapă mică tăiată solzişori
2 bucăţi de anason stelat
2 linguri de ulei de măsline
5-6 frunze de busuioc proaspăt
2 linguri de oţet de vin alb
50 ml de cognac
250 ml de apă
sare şi piper
4 crenguţe de cimbru proaspăt

Preparare:
Bibanul de mare, este o denumire mai agreată în România decât denumirea franceză "loup de mer" care înseamna de fapt "Lup de mare". Totuşi este o denumire care o mai gasim pe ici pe colo şi prin magazinele noastre! Deci atenţie, ambele denumiri reprezintă acelaşi produs!


Chiar dacă pe la noi, prin supermarketuri şi nu numai, nu găsim "peşti adevăraţii" care îi putem vedea prin filmele documentare sau emisiunile de artă/cultură culinară de prin pieţele occidentale care sunt consacrate cu vânzarea acestor delikatese marine, noi ne "obişnuim" să acceptăm toate "resturile" care lumea occidentală civilizată nu le acceptă!
Aşa că, să revenim cu picioarele pe pământul (mocirla şi praful) românesc şi să ne vedem de "treb'şoarele noastre de pe malurile dâmboviţene".


Peştele se curăţă de toate alea, se spală bine şi se filetază. Fiecare fileu, se crestează, se asezonează cu sare grunjoasă, se condimentează cu cimbru uscat pentru o aromă mai profundă.


Punem şi câteva crenguţe de cimbru proaspăt lângă peşte, pentru a aroma mai mult peştele la prăjire.


Între timp, ne apucăm să facem sosul dulce-acrişor de ardei gras. Tăiem julien ardeiul gras roşu şi galben şi tăiem ceapa solzişori.


Încingem o tigaie cu ulei de măsline, în care adăugăm ceapa, ardeii graşi şi anasonul stelat.


Când ceapa începe să prindă o culoare cristalină, adăugăm frunzele de busuioc.


Lăsăm să se călească ingredientele şi începem să adăugăm oţetul de vin alb, cogniacul şi apa. Lăsăm pe foc mediu, până scade sosul.


Când sosul ascăzut suficient, luăm tigaia de pe foc şi conţinutul îl punem întrun blender. 


Mixăm aceste ingrediente până obţinem o pasă consistentă.


Sosul e gata. Ne pregătim să preparăm peştele. Încingem o tigaie şi adăugăm ulei de măsline. Când uleiul e încins, introducem peştele cu pielea în ulei. Presăm puţin carnea, ca să nu se strânge la contactul cu uleiul încins. Prăjim aproximativ 3 minute.


Întoarcem pe partea cealaltă fileurile de peşte. Mai lăsăm la prăjit înca 1 minut. Trebuie ştiut că pe partea cu pielea, peştele se prăjeşte circa 90% din procesul de prăjire.


Toate sunt gata! 
Montăm preparatul în farfurie.
Turnăm sosul de ardei gras în mijlocul farfuriei, peste care montăm cu grijă fileurile de biban de mare. Ornăm cu rămurele de cimbru proaspăt şi cu frunze de busuioc!

 
 

Biban de mare cu sos dulce acrişor de ardei gras ... Done!

POFTĂ BUNĂ!

PREPARAT GARANTAT DE:


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Îmi pare rău, dar nu mai admit Anonimat la comentarii, pentru că sunt asaltat de reclame pentru site-uri pentru bărbați, nu despre conținutul blogului!
Vă mulțumesc pentru înțelegere!