Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

20 februarie 2011

Saltimbocca alla Romana cu piept de curcan


Saltimbocca (sau Saltinbocca) alla Romana (care în traducere directă înseamna "aruncă în gură"), e un preparat incredibil de gustos, foarte popular în zona Italiei, Spaniei, Greciei şi în sudul Elveţiei, şi este conform reţetei originale făcut din carne de vită (viţel), învelită în prosciutto crudo şi acoperită cu frunze proaspete de salvie şi stropit întrun sos de vin alb sec. În unele zone se mai folosesc şi capere la prepararea ei.
Ei bine, eu am renunţat la carnea reţetei originale, pentru că la noi, carnea de vită sau viţel este foarte tare (dură) şi am preferat să folosesc o carne fragedă. 
Dar n-am vrut să folosesc nici carnea de pui (este mai preferată la noi decât cea de vită) aşa că am optat pentru un piept de curcan proaspăt.

Ingrediente pentru 1 persoană:
250 g de piept de curcan, feliat la o grosime de 1 cm (2 felii)
2 felii de prosciutto crudo (o felie de prosciuto pentru fiecare felie de piept)
2-6 frunze de salvie (în funcţie de mărimea frunzei)
1 lingură de făină
2 linguri de ulei de măsline
50 g de unt
100 ml de vin alb sec
150 ml de supă de pui (eventual făcută dintrun cub Knorr)
sare şi piper
masline pentru decor

Preparare:
Pentru început, spălăm carnea şi o ştergem de apă cu prosoape de hârtie. Apoi o batem cu un ciocan de şniţele pentru a "înmuia" carnea. Asezonam cu puţină sare şi piper.


Peste fiecare felie de carne, aşezăm o felie de prosciutto crudo, în aşa fel încât carnea să fie acoperită aproape complet.


Peste prosciutto, punem frunze proaspete de salvie (în funcţie de mărimea frunzei, stabiliţi câte veţi pune peste o felie de saltimbocca). Eu am un ghiveci cu salvie, care îmi creşte la fereastră, aşa că, frunzele ei nu sunt prea mari, şi ca atare am folosit 3 frunze peste fiecare felie de prosciutto.


Prindem frunzele de salvie, prosciutto şi carnea, cu o scobitoare, ca să le incorporăm întrun tot unitar. Atenţie să nu rupeţi frunza de salvie!


Trecem prin făină acest "conglomerat" de carne-prosciutto-salvie, după care le scuturăm de surplusul de făină şi le punem deoparte.


Încingem o tigaie cu ulei de măsline şi adăugăm apoi jumătate din unt. Lăsăm să se încingă bine.


Când untul şi uleiul încep să sfârâie uşor, introducem "pachetul" de carne, cu prosciutto şi salvia spre fundul cratiţei. Lăsăm cam 3-4 minute pentru ca acele componente să se prăjească bine şi să se rumenească.


Le întoarcem şi le lăsăm să se rumenească şi pe partea aceasta. Dar nu mai puţin de 5 minute, pentru că, felia de piept de curcan să se pătrundă bine (pe partea cu prosciutto, am lăsat-o doar căt să se rumenească acest prosciutto şi frunzele de salvie, restul cărnii v-a trebui să fie rumenit şi bine pătruns prin prăjirea la foc mediu a părţii care nu are incorporată felia de prosciutto cu salvie).


Din când în când, verificăm starea de rumenire a cărnii. 
Când totul e foarte bine rumenit, pe ambele părţi, scoatem carnea şi o punem întrun vas termoizolator, pentru a o păstra caldă.



În acest moment, în "prăjeala" din tigaie, adăugăm cealaltă jumătate de unt şi cu o lingură de lemn, amestecăm bine, ca toată prăjeala, cu aromele ei cu tot, să se incorporeze în untul topit, care ne va da sosul preparatului.
Când untul s-a topit, adăugăm vinul alb sec şi supa de pui.


Lăsăm pe foc până când acest sos scade şi se concentrează cu aromele necesare pe care le aşteptăm să se formeze din amestecurile din tigaie.

Sosul scăzut, foarte aromat şi gustos, înainte de a fi turnat peste preparat
Acum nu ne mai rămâne decât să montăm farfuria cu preparatul nostru.
Întro farfurie fierbinte, punem bucăţile de piept de curcan cu felia de prosciutto şi frunzele de salvie, turnăm sosul obţinut în tigaie şi adăugăm garnitura.

La preparatul original, se foloseşte o garnitură de cartofi preparaţi la cuptor cu rozmarin. (Cred că ştiţi să faceţi o astfel de garnitură).
Dar eu n-am folosit 100% reţeta originală şi ca atare, mi-am făcut o garnitură de ciuperci (champignion) sotate în unt cu puţin vin alb sec. Ca să fie în ton cu sosul pregătit, dar în acelaşi timp şi cu preferinţele mele!
Am mai ornat preparatul cu câteva masline, că doar e o mâncare mai mult în stil italienesc!


Saltimbocca alla Romana cu piept de curcan ... Done!

POFTĂ BUNĂ!



3 comentarii:

  1. Buna Saltimbocca,..vinul cine-l da? Din partea casei nu?
    Felicitari pentru originalitate,sincer si eu gasesc mai adecvata garnitura ta decat cea....habituala!

    RăspundețiȘtergere
  2. Sper ca la voi in Italia, se serveste un vin alb sec/demisec la un asa preparat!
    Asa ca, dau eu vinul (cum ziseshi - din partea casei) un Sauvignon Blanc 2006 de Valea Calugareasca!
    Cat despre garnitura, daca nu ne conformam unei retete batuta in cuie, fiecare isi face garnitura preferata si adorata!
    Eu ador ciupercile sotate in unt cu putin vin! Si putin cogniac! Si putin flambate! Si ... gata!
    Pofta Buna!

    RăspundețiȘtergere
  3. arata divin,super ideea inlocuirii cu carne de curcan!

    RăspundețiȘtergere

Îmi pare rău, dar nu mai admit Anonimat la comentarii, pentru că sunt asaltat de reclame pentru site-uri pentru bărbați, nu despre conținutul blogului!
Vă mulțumesc pentru înțelegere!