Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

16 iunie 2010

Pui Gong Bao


Degeaba mi-am facut sperante ca voi fi liber pana maine (adica pana pe 16 iunie, cand este ziua baiatului meu), ca el m-a luat tare si la obiect ca astazi vrea sa manance ceva din ce i-am tot facut in ultima perioada!
Asa ca n-am avut spatiu de manevra si am evaluat ce am prin camara si frigider si i-am propus un “Pui Gong Bao” dar nu cu orez asa cum se serveste in mod firesc, ci cu taitei de orez! (pentru ca nu mai  aveam la acea ora in casa orez!!!). Normal ca a dat OK-ul si m-am apucat de treaba!

Ingrediente pentru 2 portii si jumatate (jumataea e pt nevasta-mea):
 2 piepti de pui dezosati, fara piele, taiati bucatele
1 lingura de ulei de alune
5 ardei iuti rosii uscati (cine doreste mai iute, poate sa puna pana la 10 ardei iuti)
2 catei de usturoi tocati marunt
2 cm de radacina proaspata de ghimbir, feliata rondele
2 cepe verzi, tocate julien
50 g alune caju prajite
3 lingurite sos de soia
2 linguri vin alb sec sau demi-sec
1 ½ lingurita de zahar
1 lingurita de otet de orez
1 lingurita de ulei de susan
½ ardei iute rosu, taiat in diagonala, pentru ornat
1 ceapa verde taiata fasiute foarte subtiri, pentru ornat
coaja de lamaie rasa, pentru ornat




Instructiuni:
Spalam pieptul de pui in apa rece si il portionam in bucatele aproximativ egale de cubulete.
Taiteii de orez se pun intrun bol peste care turnam apa fiarta si le lasam la inmuiat circa 20 de minute.
Combinam intr-un castron 1 lingurita sos de soia cu vinul de orez si cu ½ lingurita zahar. Adaugam carnea de pui si se lasa la marinat 30 de minute.
Se incinge in wok uleiul de alune (sau de floarea soarelui) si se prajesc la foc iute, amestecand permanent ardeii iuti uscati, pana ce sunt crocanti si mirositori. Puteti sa-i scoateti din wok dupa ce s-au facut negrii la culoare. Si-au lasat deja aroma in uleiul incins.
Se adauga in wokul bucatelele de carne (cu marinada cu tot) si se prajesc circa 2-3 minute, pana incep sa se se faca aurii.
Adaugam usturoiul tocat, ghimbirul feliat si ceapa verde tacata in fasii. Se prajesc in stil stir-fry max 3-4 minute, pana ce carnea este facuta.
Combinam ca sa formam un sos pentru carne, restul de sos de soia, otetul de orez, uleiul de susan si restul de zahar. Amestecam foarte bine pentru a face o emulsie cu care stropim carnea prajita.
Se adauga alunele peste amestecul din wok si se amesteca inca 30 de secunde.
Punem amestecul din wok in farfurii, turnam un pic din sosul pe care l-am facut anterior si ornam cu rondelele de ardei iute, ceapa verde si coaja de lamaie rasa si servim carnea alaturi de taitei fierti si scursi de apa, peste care putem sa presaram o parte din coaja de lamaie rasa.


Putem turna si peste taitei, sosul pe care l-am pregatit pentru carne si un pic de coaja de lamaie rasa. Pentru un gust mai bun!


POFTA BUNA!
P.S.
Anul trecut am mai facut Pui Gong Bao, tot pentru baiatul meu si tot cu taitei dar si cu alte mici ingrediente.
Pozele de anul trecut arata astfel:


Si asta pentru ca am vrut eu sa mai pun ceva Ciuperci Urechi de Lemn, ca tere bune sunt! Anul asta nu am avut de unde sa le cumpar! Dar fac eu ceva si tot mai fac rost de asa ceva! Ultimele ramasite de Ciuperci Urechi de Lemn le-am folosit la reteta "Porc cu Urechi de Lemn in Sos de Stridii"" (vezi reteta aici).


Din pacate, ingredientele chinezesti sunt din ce in ce mai NEACCESIBILE! Vorbesc din punctul meu de vedere, pentru ca eu NU locuiesc in Bucuresti unde, cum-necum, se mai pot cumpara astfel de ingrediente asiatice, din Dragonul 1 sau 2! Si cu toate ca eu sunt din Ploiesti, si am pana in Bucuresti un drum destul de "scurt" - 60 km groaznici de parcurs - cei din Ardeal sau Bucovina.... sunt efectivi "rupti de posibilitati" de a face astfel de preparate delicioase!
Dar despre asta, vorbim altadata!

2 comentarii:

  1. gasesti destul de multe produse asiatice pe www.asianhomegourmet-online.ro livrarea se face in toata tara :)

    RăspundețiȘtergere
  2. @www.asianhomegourmet-online.ro :
    Da Asian ... stiu de oferta ta!
    Doar suntem prieteni si le FaceBook!
    Cand o sa incem sa intru in lichidare de stocuri, o sa apelez SIGUR la tine!
    :)

    RăspundețiȘtergere

Îmi pare rău, dar nu mai admit Anonimat la comentarii, pentru că sunt asaltat de reclame pentru site-uri pentru bărbați, nu despre conținutul blogului!
Vă mulțumesc pentru înțelegere!