Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

29 mai 2015

Noua lege a viei și vinului a fost adoptată



Noua lege a viei și vinului adoptată recent în Parlament interzice folosirea substanțelor aromatizate, a îndulcitorilor sintetici și a coloranților la obținerea vinurilor. De asemenea, cei care falsifică vinurile riscă închisoarea, precum și suspendarea activității pe o perioada de trei ani.

Parlamentarii au votat ieri, cu 290 de voturi ”pentru” și 3 ”abțineri”, „Legea viei și vinului în sistemul organizării comune a pieței vitivinicole”, un nou act legislativ care are ca obiectiv protejarea adevăraților producători de vinuri.

Unul dintre cei care au inițiat această lege este deputatul PSD de Vrancea, Ciprian Nica. „Modificările și completările aduse Legii viei și vinului au rolul de a proteja podgorenii din România și, totodată, aceste modificări transpun în practică noutățile din legislația europeana în domeniu“, a declarat deputatul Ciprian Nica.

În cadrul noii legi se interzice adaosul de apă la producerea mustului și a vinului, precum și la alte produse vinicole. De asemenea, sunt interzise producerea vinurilor din alte materii prime decât strugurii pentru vin sau modificarea compoziției acestora prin adaosul unor substanțe care nu sunt permise în lege.

Noul act normativ interzice folosirea substanțelor aromatizante de orice natură, a îndulcitorilor sintetici, precum și a coloranților în procesul de obținere a vinului, singura excepție permisă fiind aromatizarea datorată contactului vinului cu lemnul de stejar.

Cei care falsifică vinurile și le expun la vânzare riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 3 luni la 3 ani sau amendă penală, conform noii legi. Totodată, aceștia riscă suspendarea autorizației de antrepozit fiscal pe o perioadă de trei ani, în cazul în care există o hotărâre judecătorească definitivă în acest sens.

În prezent, România figurează în registrele Comisiei Europene cu o suprafață de 183.000 de hectare plantată cu viță de vie.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Îmi pare rău, dar nu mai admit Anonimat la comentarii, pentru că sunt asaltat de reclame pentru site-uri pentru bărbați, nu despre conținutul blogului!
Vă mulțumesc pentru înțelegere!