Satay înseamnă frigarui asiatice, din bucăți de carne de pui, pește sau tofu.
Se crede că sunt originale din Indonezia, dar se prepară peste tot în sud-estul Asiei.
Fiecare țară din sud-estul Asiei are o variantă proprie de Satay, adaptată la condimentele și gusturile locale.
Rețeta care o folosesc astăzi e considerată din zona Thailandei și se bucură întotdeauna de apreciere culinară.
Ingrediente pentru 2 persoane:
2 piepți de pui, dezosați și fără piele
200 g de orez cu bob lung (Thai)
2 linguri de boabe de porumb
2 linguri de mazăre verde
1/2 de ardei kapia tocat cubulețe mărunte
1 ardei iute roșu pentru ornat
1 lingură de alune caju întregi, pentru ornare
sos de chilli Thailandez (optional)
Pentru Marinadă:
1 linguriță de praf de curry
1/2 linguriță de curcuma
1 linguriță de zahăr
1/2 linguriță de sare
1/2 linguriță de praf de usturoi
1/2 linguriță de piper alb
1/3 din cutia de lapte de cocos (mai bine zis smântâna de cocos)
Pentru sos de alune:
2/3 din cutia de lapte de cocos
2 lingurițe de pastă de curry roșu
2 linguri de unt de arahide
1 lingură de alune caju, marunțite
Pentru început, pregătim marinada pentru carnea de pui. Începem să amestecăm condimentele uscate: pudra de curry, curcuma, usturoiul, piperul alb, zahărul și sarea. Pentru a le transforma într-o pastă, introducem laptele de cocos (smântâna de cocos - adică partea mai groasă a laptelui din cutie), amestecăm toate ingredientele până le transformăm într-o pastă.
Acum putem să ne ocupăm de pieptul de pui pentru a pregati frigăruile. Spălăm cu apă rece carnea, o ștergem cu prosopul de hârtie și începem să o faliem în fâșii de circa 1 cm grosime, dar taiem carnea în unghi de aprox 45 grade. Obținem astfel bucățile necesare să le punem în țepușele de bambus pregătite anterior (adică ținute 2 ore în apă rece).
Carnea astfel tăiată o introducem în marinadă și amestecăm bine până toată suprafața cărnii e acoperită de pasta de marinadă.
Putem pune de pe acum carnea în țepușe. Bucățile mai mari, câte una pe țepușă, bucățile mai mici, câte două. Le punem pe un platou și le introducem cel puțim 2 ore la frigider.
Putem începe în această perioadă să pregătim orezul (după ce-l spălăm bine în apă rece). Într-o oala în care fierbem apa necesară cu o linguriță de sare, punem orezul și-l fierbem conform indicațiilor producătorilor. Când orezul a fiert, îl punem deoparte.
Eu când fac orez cu legume, folosesc în general boabe de porumb fiert din conservă, mazăre congelată (pentru că această mazăre e crudă și își păstrează culoarea de verde aprins) și cubulețe mici tăiate dintr-un ardei kapia roșu aprins). Pentru a păstra superba culoare a boabelor de mazăre e nevoie de un "truc" culinar foarte simplu. După ce scoatem din congelator o cantitate de mazăre care considerăm că ne e suficient pentru produs, o lăsăm să se decongeleze fără a interveni peste ele.
Acum urmează cea mai interesantă etapă pentru pregătirea boabelor de mazăre. Punem o oala mică cu apă cu sare la fiert. Introducem mazărea într-o strecurătoare (sau nu, după preferințe) și când apa fierbe, introducem mazărea în apă, maxim 2 minute (eu chiar o țin max 1,5 minute - dar poate am o cantitate mai mica decât ați folosi voi).
Imediat după scurgerea timpului, boabele se aruncă într-un bol cu apa rece și gheață, pentru a opri fierberea boabelor. În felul acesta avem boabele de mazăre fierte dar cu un colorit viu, natural.
Amestecăm porumbul, mazărea și ardeiul kapia tocat. Priviți ce culori arzătoare avem în farfurie!
Încingem o tigaie (wok) cu puțin ulei de arahide (sau floarea soarelui). Punem orezul fiert în wok și începem să-l prăjim. Putem pune și legumele noastre. Amestecăm bine încă 1 minut. Orezul nostru ar trebui să fie gata. Îl dăm deoparte și-l menținem cald.
Au trecut cele 2 ore pentru marinare. Încingem cuptorul (mai bine zis grilul de la cuptor - acum nu mai pot să le gătesc pe grătar cum le-am făcut anterior). Punem frigăruile într-o tavă pe care am tapetat-o cu o folie de aluminiu. Introducem circa 5-6 minute în cuptor, sub gril.
Până se gătesc frigăruile, facem sosul de arahide. Într-o tigaie punem restul de lapte de cocos, pe care de data asta îl folosesc și ca agent de prăjire (pentru că nu folosesc ulei), grăsimea din lapte ne va fi îndeajuns. Când laptele începe să fiarbă, adăugăm și pasta de curry roșu. Omogenizăm foarte bine.
După omogenizare, punem untul de arahide în sosul din tigaie, amestecăm energic pentru a topi acest unt.
Când sunt omogenizate ingredientele, adăugăm și alunele caju mărunțite și continuăm încă 30 de secunde omogenizarea sosului. Acum sosul fiind gata, îl scoatem de pe foc.
Suntem cu toate ingreddientele gata pentru montajul în farfurie. Câteva frigărui de carne de pui, peste care turnăm fără rezerve sosul de arahide, iar pe restul farfuriei punem orezul cu legume.
Presărăm alune caju în farfurie și ardei iute peste frigărui și orez.
Pui Satay (Satay Gai) cu sos de alune ..... Done!
POFTĂ BUNĂ!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Îmi pare rău, dar nu mai admit Anonimat la comentarii, pentru că sunt asaltat de reclame pentru site-uri pentru bărbați, nu despre conținutul blogului!
Vă mulțumesc pentru înțelegere!