Azi am fost sa vad ce mai e nou printrun supermarket (Carrefour). Si am gasit aici, pentru prima data, acest peste! Halibut e numele lui. E un fel de calcan romanesc dar ajunge la dimensiuni foarte mari in comparatie cu calcanul nostru! Recordurile de peste Halibut ating cote neimaginabile pentru noi, romanii: marimea peste 2,5 m si greutate peste 200 kg!
Pestele Halibut are o carne alba si dulce la gust. "Bucatica" care am luat-o eu (n-am luat toata halca de peste, pt ca era destul de mare si as fi mancat din ea cam o saptamana!) arata cam asa:
Partea "superioara" (cea intunecata):
Partea "inferioara" (cea alba) :
Spalam pestele, ca de fiecare data! Si trecem la felierea lui. Nu as vrea sa-l gatesc in bucata intreaga. Asa ca ma ocup de feliat cu un cutit special, cu care tai carnea de pe oasele pestelui.
Scot cat mai bine fileurile de peste, le portionez in asa fel incat sa am bucati de cel mult 200-250 de grame bucata. Le puteti face la ochi, cum se zice!
Eu am facut din acel "bucatoi" de peste Halibut, 6 bucati de fileuri de peste de aproximativ 200 g fiecare.
Deci pana acum, totul e OK! Hai sa vedem de ce avem nevoie pentru a face toata reteta de la cap la coada!
Ingrediente pentru 3 persoane:
3 fileuri de peste Halibut (un fileu sa fie de circa 200-250 g)
600g ciuperci Champignon proaspete, pe care le feliem marunt
100-150 g de unt
2 linguri de ulei de masline
1 ceapa alba medie, tocata marunt
5-6 catei de usturoi tocati marunt
1 lingura de capere
50 g de masline negre (sau verzi) tocate
50 g masline intregi (negre sau verzi)
150 ml de vin alb sec
100 g de rosii tocate din conserva
100 ml de suc de rosii
4-5 frunze de busuioc proaspat, tocat marunt
1 lingurita de oregano uscat sau oregano proaspat
1/3 lingurita de fulgi de chilli rosu
1/3 lingurita de fulgi de chilli rosu
1 lingurita de otet de orez
1 lingura de sos de soia
3 frunze de busuioc proaspat pentru ornat
2 linguri de susan prajit pentru ornat
Sare si piper dupa gust
La inceput pun semintele de susan la prajit. Intro tigaita mica, pusa pe foc, punem cam 2 linguri de seminte la prajit. Cand incep sa se rumeneasca, le amestecam bine in permanenta, pana cand consideram ca aceste seminte de susan sunt prajite.
Ciupercile curatate si spalate, se feliaza subtire si le presaram putina sare, pentru a incepe sa lase apa din ele.
Fileurile de Halibut, pe care le-am ales pentru preparare, le uscam cu prosoape de hartie.
Incingem o tigaie si adaugam uleiul de masline. Introducem fileurile de Halibut in tigaie si le prajim pana capata o crusta maronie pe ambele parti. Adica circa 4-5 minute pe fiecare parte.
In timp ce pestele se prajeste, incepem sa pregatim ingrediente.
Avem nevoie de usturoi tocat marunt, ceapa tocata marunt, masline, capere, vin sec, frunze proaspete de busuioc, oregano, suc de rosii si rosii tocate din conserva!
Incingem tigaia si punem uleiul de masline in ea! Adaugam usturoiul si ceapa maruntite pentru a se rumeni si a-si lasa aromele in uleiul de masline!
Cand ingredientele noastre se rumenesc bine, putem adauga untul pentru a prevenii arderea lor exagerata si pentru a aroma aceste ingrediente.
Adaugam caperele si maslinele maruntite.
In timp ce tigaia cu preparatul nostru de baza se prepara pe aragaz, ne ocupam de tigaia cu ciuperci. Acestia inca mai "fierb" in sosul lor propriu. Cand sosul (apa de la ciuperci) scade, lasam focul mai mic si adaugam otetul de orez si sosul de soia peste ciuperci. Acestea vor aroma ciupercile!
In cealalta tigaie, turnam vinul peste ingredientele aflate deja in tigaie si le lasam sa se caleasca la foc mic! Mai puteti adauga acum si maslinele intregi.
Cand sosul a scazut, adaugam rosiile tocate din conserva si sucul de rosii.
Amestecam bine toate ingredientele pana le omogenizam. Luam busuiocul proaspat si-l maruntim, taindu-l fin cu cutitul. Il presaram peste ingredientele din tigaie. Adaugam acum si oregano si fulgii de chilli rosu. Gustam sosul facut si eventual mai asezonam cu sare si piper, dupa gust.
Cand totul e omogenizat, luam bucatile de Halibut pe care le-am pus deoparte si le punem peste sosul din tigaie. In felul acesta, reincalzim putin carnea pestelui ca sa ajunga la nivelul sosului.
Acum, toate ingredientele sunt facute, asa ca incepem montarea farfuriilor de servit.
Luam o bucata de fileu de Halibut si il punem in farfurie. Sosul de masline, rosii cu busuioc si capere, il turnam peste fileul nostru. Adaugam alaturi ciupercile sotate si presaram tot preparatul cu semintele de susan prajite anterior! O frunza de busuioc proaspata, completeaza coloristica preparatului.
Peste Halibut in sos de rosii cu ciuperci sotate .... Done!
POFTA BUNA!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Îmi pare rău, dar nu mai admit Anonimat la comentarii, pentru că sunt asaltat de reclame pentru site-uri pentru bărbați, nu despre conținutul blogului!
Vă mulțumesc pentru înțelegere!