Totul a inceput in Kaufland acum doua zile. Am vazut pe raft smochine proaspete (desigur de import). Si n-am rezistat tentatiei sa fac ceva cu ele, chiar daca nu prea stiam ce!
Am luat 8 bucati, cat de cat mai coapte si venind acasa, am cerut ajutorul prietenilor, sa-mi ofere reteta cu care sa ma pot lauda mai tarziu!
Am primit retete de exceptie de la toti care au vrut sa ma ajute! Urmeaza ca eu, sa ma aprovizionez cu cat mai multe smochine proaspete, ca sa le pot incerca pe toate! Si sa vi le incredintez si voua!
Deci, incep cu o reteta care mi-a placut din ce se compune si de usurinta ei de a o face, oricine doreste.
Ingrediente pentru 2 persoane:
1 piept de raţă
8 smochine proaspete
1/4 de cana de otet balsamic
50 g unt
4 lingurite de miere
8 ramurele de cimbru proaspat
sare si piper dupa gust
Preparare:
Pentru inceput, spalam cu apa rece pieptul de raţă, il stergem pe prosop de hartie, indepartam grasimea din exces si crestam pielea in diagonala in ambele sensuri.
Asezonam cu sare si piper dupa gust si punem deoparte.
Ne apucam sa preparam smochinele.
Le spalam usor in apa rece si cu un cutit foarte taios, facem crestaturi in asa fel incat sa le taiem in patru (in cruce), dar nu pana le despicam. Doar ca sa putem sa le desfacem in forma de o floare. Pregatim o tava pentru cuptor, punem hartie de copt in tava si asezam smochinele inauntru.
Stropim smochinele astfel desfacute cu otet balsamic. In mijlocul crestaturilor, punem cate 1/2 de lingurita de unt si peste unt asezam crengutele de cimbru proaspat.
Cuptorul il incingem la 200ºC si introducem tava cu smochine la copt. Le tinem la cuptor circa 20 de minute. Din 5 in 5 minute ar trebui sa le scoatem si sa le stropim cu sosul balsamic care se formeaza in tavita. Pentru ultimele 5 minute, adaugam si mierea peste smochine, pentru a ingrosa un pic sosul si pentru al indulci.
Asta-i mierea mea dietetica!
Acum stingem flacara la cuptor si lasam smochinele sa stea la cald pana pregatim pieptul de raţă. Smochinele arata superb, ca niste flori cu petalele desfacute, aromate si zemoase. Aroma crengutelor de cimbru e uimitoare. Deci putem sa le scoatem din mijlocul smochinelor! Si-au facut datoria!
Incingem o tigaie, fara sa punem ulei sau unt in ea, pentru ca pielea de raţă este foarte grasa si-si va lasa ea grasimea in care vom frige carnea.
Punem pieptul de rata in tigaie cu pielea in jos si prajim 4-5 minute pe fiecare parte, pana se rumenesc frumos si pielea capata o culoare argintie.
|
Prajiti carnea cu atentie. Nu trebuie arsa sau patrunsa foarte bine, pentru ca pieptul de rata trebuie sa fie crocant pe exterior dar crud si fraged pe interior.
Carnea e prajita asa cum trebuie!
O scoatem pe fundul de taiat si o portionam taind in diagonala bucati de circa 1,5-2 cm grosime.
Trebuie sa arate "ca la carte"! Prajit pe exterior si crud in interior!
Piept de rata gata preparat. |
Montam si cel de-al doilea piept.
A doua portie! |
Acum putem monta si smochinele. Le scoatem din cuptor si le asezam pe langa pieptul de raţă, iar sosul de la smochine il putem turna si peste fructele noastre si peste carne. Puteti eventual sa gustati sosul inaine de al folosi (de preferat si daca vreti o anumita aroma, acum e timpul sa o faceti pentru al regla!).
Asa arata smochinele si sosul format in tavita |
Piept de raţă cu smochine ... Done!
POFTA BUNA!
OMG,ce bine arata,gustul cred ca fost demential!
RăspundețiȘtergere@alison: Multumesc mult pentru apreciere!
RăspundețiȘtergereSi sa stii ca, intradevar, gustul a fost extraordinar! Chiar daca am facut reteta pentru prima data si eu si baiatul meu, care am savurat preparatul, ne-am propus s-o mai facem, cu conditia sa gasim minunatele smochine!
:)
Nota 10 cu o suta de mii de felicitari!
RăspundețiȘtergere@Mononoke Kitchen: Multumesc mult pentru apreciere!
RăspundețiȘtergereprea crud pieptul...
RăspundețiȘtergereAșa îmi place mie!
Ștergere:)
prea crud pieptul...
RăspundețiȘtergere