Despre temperatura optimă de servire a vinurilor și paharele recomandate pentru a maximiza satisfacția degustării s-au scris nenumărate articole. Iar o simplă căutare pe Google arătând zeci de milioane de referințe pe această temă. Cu toate acestea, am ales să abordăm și noi această problemă, deoarece realitatea din piață ne arată că stăm foarte bine la partea teoretică, însă la cea practică, mai puțin. Am avut parte și de câteva accidente, precum pahare de degustare “copită de măgar” sau temperaturi mai puțin fericite pentru servirea vinului.
Paharul poreclit ”Copită de măgar” |
Servirea corectă poate contribui la succesul unui eveniment, al unei cine sau prezentări, în aceeași măsură ca și calitatea vinurilor pe care le propui. Iată câteva detalii pe care trebuie să le știi:
VINURILE ALBE SECI, MAI UȘOARE
Temperatura de servire: 6-8°C. Cu cât vinul este mai lejer din punct de vedere al stilului, cu o culoare mai deschisă, cu atât temperatura de servire a vinului ar trebui să fie mai scăzută, pentru a-i menține prospețimea și aciditatea.
Tip de pahar recomandat: Un pahar cu picior pentru vinuri albe, cu o cupă mai mică, puțin alungită și un diametru mai mic în partea superioară, pentru a concentra aromele într-un singur punct. Forma “buzei paharului” direcționează vinul pe centrul limbii, echilibrând astfel aciditatea și fructuozitatea.
VINURILE ALBE SECI, CORPOLENTE
Temperatura de servire: 10-12°C, pentru a amplifica caracteristicile fructate ale acestor vinuri. Dacă vinul este maturat în lemn de stejar mai mult timp, temperatura de servire trebuie să fie mai apropiata de 12°C.
Tipul de pahar recomandat: Paharele tip Chardonnay sunt recomandate pentru această categorie de vinuri. Acestea au o cupă rotundă, ce permite o aerare mai rapidă a vinului, și deschiderea superioară mai largă, care trimite vinul atât în spatele limbii, cât și în laterale, pentru amplificarea senzațiilor acide, cât și a texturii onctuoase.
VINURILE ROSE
Temperatura de servire: 6-10°C. Se indică o temperatură mai ridicată la rose-uri, comparativ cu cea a vinurilor albe, datorită aromelor fructate mai complexe și a taninurilor moi. Deoarece rose-urile sunt produse într-o largă varietate de stiluri și gusturi, se poate aplica cel mai bine regula de la vinurile albe, proaspete – cu cât culoarea vinului este mai deschisă, cu atât vinul trebuie să fie servit mai rece.
Tipul de pahar recomandat: Pentru rose-urile mai mature, mai corpolente sunt recomandate paharele cu o cupă mai mare și cu buza ușor evazată, deoarece direcționează vinul către vârful limbii, zona în care papilele sunt mai sensibile, pentru a accentua caracterul fructat-dulceag. Pentru rose-urile proaspete și acide, se pot folosi paharele cu o forma conică, de tipul celor de vin alb, dar cu diametru un pic mai mare în partea superioară.
VINURILE ROȘII CU O CORPOLENȚĂ MEDIE
Temperatura de servire care evidențiază cel mai bine aromele vibrante ale acestui tip de vinuri variază între 12-15°C. Dacă sunt servite mai calde, structura elegantă, senzațiile bogate și fructate vor fi înlocuite de note mai acide și astringente.
Tipul de pahar recomandat: paharele tip Pinot Noir, cu o cupă mai largă, cu o forma ușor conică, pun în valoare vinurile roșii mai puțin corpolente, cu o aciditate mai ridicată, evidențiindu-le caracteristicile fructate și minerale. Acestea sunt perfecte pentru vinurile cu arome mai delicate.
VINURILE ROȘII CORPOLENTE
Temperatura de servire: 15-18°C. Inclusiv în zilele noastre există prejudecata potrivit căreia vinurile roșii trebuie servite la temperatura camerei. Dar ce te faci când în cameră sunt 28°C?! Nu faci altceva decât să permiți alcoolului să domine aromele de fruct ale vinului. Atunci când sunt servite la o temperatură de 15-18°C, vinurile roții corpolente își etalează cel mai bine textura bogată, taninurile par mai rotunde, în bun echilibru cu aciditatea.
Tipul de pahar recomandat: Vinurile puternice și taninoase se exprima cel mai bine în paharele cu cupa mare, cu o suprafata mare de aerare. Acestea reușesc prin forma lor să echilibreze aromele puternice de fruct cu cele date de maturarea în lemn de stejar, permițând totodata vinului să respire și să se elibereze de notele mai alcoolice.
VINURILE SPUMANTE
Temperatura de servire: 4-8°C. Vinurile spumante au de câștigat în urma servirii lor la o temperatură mai scăzută, deoarece perlația poate fi păstrată mai mult timp, accentuându-se totodată notele acid-citrice.
Tipul de pahar recomandat: paharele de tip “flute” sunt cele mai indicate pentru servirea acestor vinuri, această formă accentuând notele de drojdii și textură cremoasa a vinurilor. În cazul în care nu dispuneți de pahare tip flute, se mai pot folosi și paharele pentru vin alb. În cazul acestora, perlația nu este una de lungă durată, însă aromele sunt amplificate.
Cu toate că oferta de pahare de vin existentă pe piață este una foarte bogată, producătorii de astfel de ustensile venind cu propuneri de forme pentru fiecare soi în parte, nu este neapărat obligatoriu ca la fiecare vin degustat să avem un alt tip de pahar. Ce te faci când într-o degustare ai șapte vinuri diferite ca stil?! De cele mai multe ori, dacă vrem să impresionăm și să respectăm totodată rigorile unei degustări, putem să folosim pahare de vin alb pentru vinurile albe și rose, indiferent că sunt proaspete, mature sau corpolente, și pahare pentru vinurile roșii pentru cele roșii. Sau mai putem apela la varianta paharelor universale, realizate în așa fel încât să fie utile atât pentru degustarea vinurilor albe, rose sau roșii. Dacă în privința formei paharului, mai putem face mici concesii, precum cele prezentate mai sus, în legatură cu temperatura de servire a vinului nu trebuie făcut niciun rabat. Și asta, deoarece un vin cald sau servit la temperatura incorectă are aceeași valoare ca o ”frecție la piciorul de lemn”.
adaptare după atelieruldevinuri.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Îmi pare rău, dar nu mai admit Anonimat la comentarii, pentru că sunt asaltat de reclame pentru site-uri pentru bărbați, nu despre conținutul blogului!
Vă mulțumesc pentru înțelegere!