Vineri 27 februarie, la Ploiești, la restaurantul Mon Jardin, un local cochet,
amenajat într-o superbă casă de epocă, placată cu marmură și coloane, în care
regăsim un meniu gastronomic deosebit, un locat apreciat de mulți localnici ai
acestui oraș, a avut loc prezentarea și degustarea unor vinuri ale următoarelor
crame: Casa de Vinuri Cotnari (vinurile aceastei crame au fost
prezentate de sommelierul Ștefan Timofti)
Moșia
de la Tohani, VinArte, Corcova, Crama
Averești
și Crama
Mennini), sub stricta coordonare și prezentare a domnului Marian Timofti, Președintele OSR 2011.
Degustarea a început după „tiparul” stabilit
pentru acest turneu de promovare a vinurilor produse în România, vinuri noi
și/sau vinuri medaliate la diferite concursuri (acțiune care poartă numele de Atelierul OSR 2011 gândit și pus în
practică de Ștafen Timofti), care s-au prezentat în paharele celor peste 20 de
invitați (printre care am avut onoarea să fiu prezent, dar și în compania mai
multor prieteni care mi-au acceptat invitația pe care le-am făcut-o de a
participa la acest eveniment), vinurile albe, apoi vinurile rose și terminând
cu vinurile roșii.
S-a început cu prezentarea cele trei vinuri albe
ale Cramei Averești (Zghihara de Huși, un cupaj din Zghihara de Huși & Aligote (comercializat
sub numele de Rene Faure) și Sauvignon Blanc, o Fetească Albă a Cramei
Mennini după care au urmat minunatele vinuri ale Casei de Vinuri Cotnari: Colocviu
la Moscova, Grasa de Cotnari
vinificată în sec. Apoi am savurat și Chardonnay-ul
de la Corcova (Dealurile Racoveanu)
și pe cel de la Moșia de la Tohani,
un vin baricat (din colecția Special Reserve), a anului 2013.
La categoria
vinurilor rose, cu toți au apreciat și savurat Colocviu la Paris (adică Busuioaca
de Bohotin vinificat la sec) al Casei
de Vinuri Cotnari. Toată lumea a rămas uimită de parfumul și aromele
acestui minunat soi, gustat de ei pentru prima dată sub vinificarea în sec și
nu în demidulce sau dulce.
Seara s-a încheiat cu un purpuriu de vinuri
roșii, la care au fost multe păreri, după gusturile fiecăruia (și așa era și
normal!):
Fetească Neagră Domenii Casa de Vinuri
Cotnari, Merlot Prince Mircea, Nedeea, Corcova: Cabernet Sauvignon & Merlot
(Dealurile Racoveanu), Fetească Neagră
baricat 2012 Tohani, Negru de Dragășani Crama Menini.
Fiecare
vin a fost superb prezentat, povestit, comparat cu alte vinuri, recomandat
pentru felurilor culinare cu care s-ar asocia, aducând un surplus la valoarea
lui dar și a preparatului în sine.
Multe
informații excelente, unele dintre ele având șansa să fie vizionate pe ecranul TV din sală prin intermediul multor documente și imagini pe care Marian Timofti le avea pe laptopul său, făcând astfel ca aceste informații să fie pentru unii dintre noi chiar unice, pentru că nicăieri nu
le-au auzit sau citit până acum.
O prezentare ce ne-a deschis ochii și apetitul pentru vinuri. Și asta e bine. E bine pentru că noi ca români știm doar atât: Ciobă de burtă, Ceafă la grătar cu cartofi prăjiți și desigur... bere!
O prezentare ce ne-a deschis ochii și apetitul pentru vinuri. Și asta e bine. E bine pentru că noi ca români știm doar atât: Ciobă de burtă, Ceafă la grătar cu cartofi prăjiți și desigur... bere!
Un
show adevărat! Un prezentator deosebit! Un public minunat! O seară de neuitat!
Așa că... vorba cântecului...:
Și-altă dată
Și-altă dată,
O s-o facem
Și
mai și mai lată!
Pe bune!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Îmi pare rău, dar nu mai admit Anonimat la comentarii, pentru că sunt asaltat de reclame pentru site-uri pentru bărbați, nu despre conținutul blogului!
Vă mulțumesc pentru înțelegere!